DOPRAVA ZDARMA je od 1500 Kč! Ostatní oznámení ohledně dopravy zdarma jsou chybná. Na nápravě usilovně pracujeme. Děkujeme za pochopení.

Technika Dot Painting – malování tečkou - tečkování

Technika Dot Painting – malování tečkou - tečkování

Technika Dot Painting, pochází z Austrálie, kde jí používali její původní obyvatelé Aborigincové. Podle nich se život skládá z přítomných okamžiků, bodů, tedy teček. Nám věčně uspěchaným Evropanům, kteří se neustále honí za nějakou vizí v budoucnosti nabízí trochu jiný pohled na svět, při kterém máme možnost více si vychutnat současnost a tak prožívat přítomný okamžik TADY a TEĎ. Obrazy malované touto technikou mají meditativní účinek jak pro diváka, tak malíře samotného.

Já sama velmi ráda požívám obyčejný český název „malování tečkou“, ale můžeme se setkat i s názvy Dot Art, Dot Painting, Dot malba, Dotting, Tečkování… Vždy jde však o jedno a totéž – malování dotekem, malování tečkou. V poslední době si tato technika získala miliony nadšenců pro svoji jednoduchost. K malování tečkou nemusíte umět malovat a není třeba žádného nadání. Zvládne to opravdu každý, platí zde jediné pravidlo „dělejte vše tak, jak cítíte“. Doporučuji řídit se vnitřním hlasem, svými pocity a intuicí.

Malování tečkou má spousty příznivců také mezi dětmi. A nejen u nich tato technika rozvíjí kreativitu, jemnou motoriku, učí trpělivosti, rozhodovat se, soustředění se, podporuje získávání sebedůvěry a sebe hodnoty, klidní mysl, harmonizuje duši, nabízí relaxaci, zastavení, odpočinek, uvolnění.

Malování tečkou nejčastěji používám pro malování mandal – tečkovaná mandala. Zde se snoubí dva relaxační nástroje. O malování tečkou už tedy něco víme a nyní si povíme pár vět o mandale. Mandala – v překladu znamená „kruh, oblouk, magický střed“, který je symbolem rovnováhy. Lze do ní velmi dobře formou barev a tvarů vyjádřit pocity a emoce.

Mandala – v překladu znamená „kruh, oblouk, magický střed“, který je symbolem rovnováhy. Lze do ní velmi dobře formou barev a tvarů vyjádřit pocity a emoce. Mandala jako taková je nad kulturní symbol jednoty, celistvosti a nemá žádný náboženský podtext. V mandale se potkává barva (zástupce ženské energie: pocity, emoce), a tvar (zástupce mužské energie: logický a racionální svět). Tím se vyvažují mužské a ženské polarity v nás samých.

Mandaly a Dot Painting - tečkování je tedy úžasná kombinace, která v sobě snoubí relaxaci, uvolnění, tvoření. Na plátno, kámen či jiný předmět odkládáte své emoce, prožíváte přítomný okamžik tady a teď, starosti všedních dní v danou chvíli odsouváte na stranu, máte „čistou hlavu“, relaxujete, nasáváte energii a ještě Vám pod rukama vznikají krásná díla.

S láskou Leona Prauchová

Lektorka kurzů a malířka techniky Dot Painting

www.dotpaintingtherapy.cz

 Komunikační proudění_edited